Barion Pixel

Ősi Gábor Pincészete

Az Ősi Gábor pincészete Magyarországon a Villányi-hegységhez tartozó Szársomlyó déli oldalán helyezkedik el. A pincészet központja Nagyharsányban, Villánytól 5 km-re van.
Magyarországon Dél-Baranyában a legtöbb a napsütéses órák száma, itt a legmagasabb az átlaghőmérséklet, ez a mediterrán jellegű éghajlat nagyon kedvez a késői szüretelésű szőlőfajtáknak is. A Szársomlyó hatalmas mészkőtömbje még télen is védelmet biztosít a szőlőnek. A tengeri üledékes talaj kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre. Tárgyi emlékek bizonyítják, hogy itt már a rómaiak is szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Mivel az éghajlat és a talajösszetétel különösen előnyös a vörösbortermelésnek, ezért méltán vívott ki a villányi vörösbor nemzetközi elismerést.

A család három generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, az első szőlőtőkéket a 60-as években ültette id. Ősi Mihály. Ezt a hagyományt folytatta fia, Ősi Mihály is.
A fiatalabb generáció – ifj. Ősi Olivér Mihály és Ősi Gábor – újabb ültetvényekkel bővítette a birtokot, ami jelenleg 3 hektár. A borfeldolgozás a családi hagyományok szerint, apáról-fiúra szálló tudáson alapszik.
A villányi borok klasszikus fahordós érlelés után kerülnek palackba, ezután következik a palackos érlelés.
A szorgos munka gyümölcsét megkóstolhatják Villányban, a pincesoron található Ősi Gábor Pincészetében kóstolható meg.

Ősi Gábor pincészete
demjn_optimized
Shopping Cart